25 Nisan 2016 Pazartesi

KALP KRAMPI

Kalp krampından ve tüm kramplardan bizi koruyan mineral: Magnezyum.
BÜYÜK OLASILIKLA KALP KRAMPI...
KALP KRİZİ DEĞİL.


Kalp krizini hepimiz duymuşuzdur da kalp krampını hemen hemen kimse bilmez. Ne yazık ki çoğu doktorlar bile... Her kalpten ölüm nedenine "Kalp krizi" denmekte...
Özellikle son yıllarda birçok gencimiz çim sahalarda spor yaparken kalp nedeniyle ölmekte... Bu ölümlerin önemli bir kısmı aslında kalp krizi nedeniyle değil, kalp krampı nedeniyle olmakta... Oysa önlem çok basit:


Düzenli spor yapanlar

Düzenli spora başlamadan önce mutlaka bir laboratuvarda vücuttaki magnezyum seviyesini ölçtürmelidir. Eksik çıkması halinde seviye normale gelinceye kadar kesinlikle spora başlamamalı... Başladıktan sonra rutin olarak periyodik kontroller yapılmalı...


Aklına estiğinde spor yapanlar

Düzenli spor yapmayıp ara sıra, aklına geldiğinde "Hadi bugün spor yapayım" diyenler her seferinde test yaptıramayacakları için tedbir olarak spordan en az yarım saat önce bir miktar magnezyum almalı. Yorucu seyahatlerden önce ve yorucu geçecek günlerde de bu tedbir uygulanmalı.
Ancak unutmamak gerekir ki kalp krizi ile kalp krampı çok farklı şeylerdir. Magnezyum takviyesi kalp krizine engel olmaz; yalnızca kalp krampını önler.


Magnezyumu nereden bulurum?

Magnezyum, eczanelerde satılmakta... Toz halinde şişede "Magnesie Calcinée" adıyla... Kalsiyum ve magnazyum karışımı... En etkili ve en ucuz olanı bu... 
Hap şeklinde "Magnesim-Calcium-Zinc (Çinko) " olarak satılanları da mevcut...


Ne kadar almalıyım?

Toz magnezyum için dozaj, bir küçük çay kaşığı hafif tepeleme miktarınca almak yeterli... Ancak bünyeye göre değişiklik gösterebiliyor. (Kullanım kılavuzu)
Eskiden yaşlılarda kabızlık giderici olarak kullanılan bu mineral, doktorlar tarafından kas krampları için de veriliyor. Ama nedense kalbin de bir kas olduğu unutuluyor. 
Bağırsakları yumuşatıcı özelliği olması nedeniyle dozaj fazla kaçırılırsa bir-iki defa isale yakın tuvalet ihtiyacı doğar. Hiçbir sakıncası olmadığı gibi bağırsaklarda buruntu da yapmaz. Ancak mesai saatinde tuvalet ihtiyacının çok sevimli olmadığı da unutulmamalı.
Bu nedenlerle bir-iki kullanımda vücut ihtiyacını belirlemek mümkün...
Diğer bilinmesi gereken husus, devamlı kullanılmamalı. Bağırsak tembelliğine neden olabiliyor. 


Kaynak:
Bu bilgiler, birkaç yıl önce, yurt dışında çalışan bir Türk doktorun e-mail ile yazdığı bilgilerden derlenmiştir. Doktorun ifadesinde "Bu bir buluş değil, bir tespittir. Gençler ölmesin. Tıp dergisinde de yayımlandı. Yakında literatüre girmesi bekleniyor." denilmekte... Bu mail'i ve doktorun adını ne yazık ki bulamıyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder