25 Nisan 2016 Pazartesi

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

BELİRTİLER

 

AĞRILAR

Kalbimiz -her sefer olmasa da- sıkınt yaşadığını çoğunlukla bize söyler. Mühim olan onun dilinden anlamak...

Doktorlar tarafından söylenen ve yazılan belirtiler aldatıcı veya eksik olabiliyor. Çünkü bu belirtileri yaşayanlar kendileri değil; hastalardan duydukları şikâyetler... Hep göğüs, sırt ve sol kol ağrısından bahsederler. Oysa sol kol olduğu kadar sağ kol, sağ veya sol el ve ayak bileklerindeki ağrılar da kalp rahatsızlığı belirtisi olabiliyor. Burada önemli olan ve dikkat edilmesi gereken husus ağrının nerede olduğundan çok nasıl olduğu...

Kalp krizi uyarısı ağrıları günlük hayatımızda karşılaştığımız kas ağrılarından çok farklı... İlk dikkat edeceğimiz şey bu farklılık olmalı. Bu ağrıyı yaşamış biri olarak en basit ifadeyle "kemik ağrısı" diyebilirim. Bu, günlük hayatımızda yaşamadığımız, bilmediğimiz bir ağrı türü... "Hiç kemik ağrır mı?" diyebilirsiniz. Evet, ağrır. İşte bu nedenle farklı bir ağrı diyoruz.  Tarifi biraz zor olmakla berber bu konuda söyleyeceklerimiz işe yarayabilir:

Başlayan bu hafif ağrı -tuhaf gelecek ama- sanki biraz keyif verici bir ağrı... Ya beş dakika kadar sürüp geçer ya da gittikçe şiddetini arttırarak dayanılmaz hal gelir. Şiddetindeki artış, tedbir almamız için gerekli zamanın azaldığını gösterir.

Kemik ağrısı dediğimiz bu ağrıyı şöyle tanımlayabiliriz:

Kaslardaki ağrılar, ovulduğu zaman bir epki verir. Ya rahatlarız, ya da dokununca acır. Oysa bu kemik ağrısı dediğimiz şeyde böyle duygular oluşmaz. Ovmanın ne en ufak bir yararı ne de zararı olu. Sanki hiçbir şey yapmamışsınız gibi... İçten içe oluşan bir ağrı şekli... İşte diğer ağrılardan farkı...

Her nasıl olursa olsun, beş dakikadan fazla süren benzeri ağrılarda en kısa zamanda bir kliniğin acil servisine müracaat etmek gerekir.

MİDE AĞRISI

Hiçbir  neden yokken meydana gelen ve geçmek bilmeyen kuvvetli mide ağrıları kalp rahatsızlığı belirisi olabilir. Bu ağrılar birkaç gün devam ederse öncelikle kalp doktoruna görünmelidir; mide doktoruna değil...

Alınacak ilaçlarla bu ağrının bastırılması, kalp hastalığını saklayabilir ve tehlikeli bir durum arz eder. Bu nedenle kendi başımıza çare aramak tehlikeli olablir.

İSHAL VE KUSMA

Aynı şekilde, içbir neden yokken meydana gelen şiddetli kusma ve ishal, baygınlık geçirme de kalp krizinin önemli işaretlerinden olup müdahele vaktini azaldığını gösterir. Bu gibi durumlarda hastaneye gittiğinizde size hemen serum bağlayarak rahatlatırlar fakat kalpten şüphelenmezler.

Bu gibi bir durumda, kendinizi toparlar toparlamaz hiç vakit kaybetmeden kalp doktorunuza başvurun. "İyileştim" diyerek ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder