25 Nisan 2016 Pazartesi

ANİ ORTAYA ÇIKAN MİDE SORUNLARI

Önemli

Hazımsızlık başta olmak üzere çoğumuzun mide sorunları vardır. Ancak bunlardan bazıları hayatîdir: Kalp krizi işareti olabilir.
  • Sebepsiz, anî ve devamlı mide ağrısı
  • Sebepsiz şiddetli kusma ve ishal...
Bu gibi hallerde hiç vakit kaybetmeden KALP DOKTORUna gidilmelidir. Sorun çıkmaması halinde ise mide doktoruna...


Hazımsızlık


Başlıca nedenleri

  • Hep söylenen ve hepimizin bildiği bir sebep... Hızlı yemek... 
  • Bir şey yiyeceğimiz zaman ilk sorulan soru "Yanında ne içersiniz?" Hataya ilk adım olarak içecek tercihimizi söyleriz. Oysa hemen yemek öncesinde ve yemek sırasında hiçbir sıvı almamak gerekir. Belki en fazla iki parmak su... Çünkü mide, hazmı asitler vasıtasıyla gerçekleştirir. Yemek sırasında alınan sıvılar ise mide asitlerini seyreltik hale getirerek görevini zorlaştırır. Hızlı yemek yediğimiz için tükürük, çiğnediğimiz gıdaları ıslatmaya fırsat bulamaz, biz de yanında bir şeyler içerek yumuşatma yolunu seçeriz. En büyük hata!.. Şayet bu huyumuzdan vazgeçemiyorsak bir çare var:

Çare

Yemeklerden hemen sonra yarım saat kadar büyükçe sakız veya çiklet çiğneyin. Büyüklerimizin uyguladığı bu metot ne yazık ki günümüzde unutulmuş bir bilgi... Ne işe yarar derseniz bolca tükürük üretir.

Tükürük ne işe yarar?

Tükürük, içerdiği enzimler yardımıyla besinlerin ağızda parçalanmasını kolaylaştırır. Bu, bilinen bir bilgidir. Ancak unutulmuş, hattâ tıp literatüründe bile görülmez olmuş çok önemli bir özelliği vardır: Çeşitli özgül ağırlıklardaki gıdaların yoğunluk dengelerini bozarak karışımını sağlamak...

Nasıl? 

Yediğimiz gıdaların yağlı, sulu bölümleri özgül ağırlıklarının farklılığı nedeniyle midenin üst, orta ve alt kısmında sıralanarak toplanırlar. Yağlar yukarıda, su ortada, mide asitleri ise en aşağıda... Gıdaların hazmı için gerekli olan mide asitleri, besinlerden uzaklaştığı için hazım zorlaşır. 

Yemekten sonra bir süre çiğneyeceğimiz sakız veya çikletle bolca tükürük üreterek bu sıralanmayı bozar, karışmalarını sağlayarak hazmı tamamlar.

Bu nedenlerle sıvı almadan yemek yemeli, uzunca çiğneyerek bol tükürük üretmeli...

Deney:

  • Bir tüp içine yarı yarıya yağ ve su koyunuz. Hemen yağ üste çıkacak, su aşağıya inecektir. Kimyadaki tabiriyle "Faz farkı" oluşacaktır.
  • Tüpün ağzını kapatarak iyice çalkalayınız. Yağ ve su karışacak fakat kısa süre sonra kesin bir çizgiyle ayrışacaklardır.
  • Tüpün içine üç defa tükürdükten sonra deneyi tekrarlayınız. Uzun bir süre yağ ve asitin ayrışmadığına şahit olacaksınız.
Bu deney, Saint Benoît'da, orta okulda, biyoloji öğretmenimiz Mr. Sinoir tarafından sınıfta yapılmıştır. Kendisini saygı ve rahmetle anıyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder